Site pictogram Wat te DOEN

Het adolescente GroenLinks en de samenleving

De adolescentie is de leeftijd waarop het individu de samenleving beoordeelt vanuit de normen en waarden die hij/zij heeft meegekregen vanaf de vroegste jeugd. De confrontatie met de echte samenleving is als regel geen feest van herkenning, maar van het besef dat er veel niet deugt. En daar moet wat aan gedaan worden vindt de adolescent, liever vandaag dan morgen. Zet tien adolescenten bij elkaar en er vormt zich een lange lijst van wie en wat er niet deugt en wat er aan gedaan zou moeten worden. Utopisch denken en idealisme zijn de adolescent niet vreemd en hij heeft de neiging tot zwart/wit te denken. De nog bestaande onschuld maakt hem/haar nog niet gewaar van de neiging tot totalitair denken. “We gaan de samenleving veranderen”, riepen de brooddronken Groenlinksers in navolging van hun leider nadat de exit-polls van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 een overwinning in de studentensteden lieten zien.

De samenleving veranderen
GroenLinks heeft een voorkeur voor linkse colleges en dat is begrijpelijk. Als je de samenleving wil veranderen kun je dat het best doen met andere partijen die zich niet verzetten tegen het programma van GroenLinks. Het is de manier waarop GroenLinks met 20-25% van de stemmen kan domineren. De adolecentionering van de politiek in de studentensteden zal vooral bestaan uit een overhaaste vormgeving van een kostbaar milieubeleid. Je moet met je bakfiets je kinderen in schone lucht kunnen vervoeren, want alles wat een kind kan schaden moet worden uitgeroeid. Dat geldt ook voor de grootste vijand: rechts Nederland. Rechts Nederland wordt de grote schuldige in het zwart-witbeleid van door GroenLinks aangevoerde colleges. Rechts Nederland is de ideale zondebok. Daar huizen de fascisten, de racisten die het stedelijk milieu vervuilen en (linkse) normen en waarden inleveren voor geld en auto’s.

Tunneldenken
In de studentensteden wordt GroenLinks de norm voor het beleid. Met het milieu als speerpunt wordt CO2 het slachtoffer dat vele kopjes kleiner moet worden gemaakt. Voor klimaatsceptici is geen plaats. Zij verstoren alleen maar de gewenste orde waarin eenieder zich klimaatneutraal dient te gedragen. De maakbaarheid van de samenleving is voor een GroenLinkser eveneens een uitgemaakte zaak. De ruggengraat van GroenLinks bestaat uit jonge adolescente mensen die opgegroeid zijn in welvaart en te weinig ervaring hebben om te beseffen dat de mens altijd achter blijft bij het werk van zijn handen. De mens is per definitie niet volmaakt. Maar daar schuilt juist de uitdaging van GroenLinks in.

Totalisering
Omdat de mens niet volmaakt is en daardoor een bedreiging vormt voor de ideale samenleving, moet zijn gedrag aan banden worden gelegd. Voor het veroorzaken van wanorde in de beoogde harmonie wordt de mens die zich niet voegt naar het ideaalbeeld gedemoniseerd. Voor de gedemoniseerde mens wordt het moeilijker om fatsoenlijk werk te vinden en dat leidt tot een vlucht uit de studentensteden vanwege het intolerante klimaat. Wie tegen diversiteit is, is verdacht. Dat geldt onder andere ook voor klimaatsceptici, niet-gedogers van culturele diversiteit, grootverdieners, politieke tegenstanders, houtkacheleigenaars, huiseigenaars die liever aan toeristen dan studenten verhuren en Telegraafbezorgers. Dat is een logische ontwikkeling want de adolescente mens beschouwt zichzelf nog als onbedorven en projecteert al zijn schaduwkanten op degenen die de utopie verstoren. De kloof tussen goed en fout wordt belangrijker dan die tussen arm en rijk.

De eeuwige adolescent
Het wetenschapsblad ‘Nature’ besteedde recent uitvoerige aandacht aan de adolescente levensfase. De adolescentie duurt steeds langer in welvarende samenlevingen. Daarmee groeit het aantal mensen dat de wereld beziet vanuit haar tekortkomingen. Deze levenspositie wordt bij adolescenten niet gerelativeerd door ervaring en open staan voor kritische berichtgeving. De blik op de samenleving wordt gefilterd. Alleen datgene wat overeenkomt met het eigen (wens)denken wordt toegelaten.
De jonge adolescent doet weinig concessies aan de juist te achten levensstijl. Zulke concessies komen normaal gesproken pas bij het ouder worden. Dat geldt niet voor iedereen. Een aantal van de jonge adolescenten raakt gevangen in die levensfase en wordt missionaris van het adolescente denken. Een groot aantal van hen is terug te vinden in de politiek, het (hogere) onderwijs en bij de media.

Adolescente politiek

In studentensteden krijgt GroenLinks sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen een dominante positie in het politieke krachtenveld. Door het demoniseren van andersdenkenden is die invloed groter dan de getalsmatige macht. Dat betekent dat op ervaring en kennis gebaseerd beleid steeds vaker wordt vervangen door op ideologie gebaseerd beleid. We zijn op weg naar een adolescente samenleving met alle ongemakken vandien.

Mobiele versie afsluiten