Site pictogram Wat te DOEN

Snuffelen aan de PvdA?

De kabinetsvorming met de partijen VVD, CDA, D66 en GroenLinks is even van de baan wegens gebrek aan overeenstemming over het migratiebeleid. Op dat onderwerp kunnen de partijen zonder de PVV best een compromis bereiken. Het cordon sanitaire t.o.v. de PVV stimuleert daartoe.

Afwijkende plannen met de EU spelen ook een rol bij dat cordon. Maar na de Brexit, de Franse presidents-verkiezingen, en de uitslagen in Noordrijn-Westfalen in Duitsland is dat probleem voorlopig getackeld en kunnen de partijen in Nederland rustig afwachten hoe Schulz in Duitsland de sociaaldemocraten op de been houdt in september aanstaande tijdens de landelijke verkiezingen in Duitsland.

In de tussentijd komt het erg goed uit om de de PvdA hier te testen: wat kunnen de huidige vertegenwoordigers van de sociaaldemocraten in Nederland nog meer dan hun baantjes verdedigen?
Gaan ze op zoek naar een echt antwoord op hun eerdere neoliberale koers sinds het afschudden van de ideologische veren?

Misschien gaan VVD, CDA en D66 dat nu onderzoeken. Het is na het snuffelen aan de eerste optie helemaal niet gek om ook andere combinaties uit te proberen, alleen zo kun je de optimale resultaten met elkaar vergelijken. Vreemd is dat het snuffelen aan de eerste optie zolang heeft moeten duren. Het kan zijn dat het wachten op de resultaten van de verkiezingen in Frankrijk en in Noordrijn-Westfalen de reden is.

Zouden de sociaaldemocraten in Nederland een nieuwe, niet neo-liberale politiek eisen, dan gaan de VVD, CDA, D66 en GroenLinks gewoon verder waar ze gisteren waren gebleven.

Mobiele versie afsluiten