Site pictogram Wat te DOEN

Komt Bart Nijman nog uit de kast?

Bart Nijman is de oprichter en voorzitter van “GeenPeil”, een politieke partij zonder programma die meent dat de leden de standpunten van de partij in de tweede kamer moeten bepalen. Nu lees ik op Vrij Nederland:

Bart Nijman, voorheen redacteur van het weblog GeenStijl, verklaart dat hij uit idealisme politiek actief is geworden. ‘Je komt er niet als je alleen maar tegen politici blijft roepen: jij liegt en jij deugt niet.

Nu, dat ben ik helemaal met Bart Nijman eens. Ook lees ik:

Volgens Nijman ‘duwt de PVV op een open zenuw. Maar als de gevestigde orde omdondert moet er wel iets voor in de plaats komen. Dat antwoord zie ik niet bij de PVV.‘

Daar ben ik het ook wel mee eens. Uit de combinatie van die twee verklaringen zou je verwachten dat Bart wel antwoorden heeft en die nu politiek aan de man gaat brengen. Hij heeft kennelijk idealen, heeft enig beeld van hoe de wereld er wel uit zou moeten zien. Dat valt dus zwaar tegen. Zoals wel meer critici verschuilt hij zich achter “de democratie” en werpt het probleem van het antwoord dat hij niet bij Wilders vindt dan maar terug op de amorfe groep van alle kiezers. Er is een probleem? Zoek dat zelf lekker uit! Is dat zijn ideaal?

Ik moet hieruit opmaken dat Bart het wezen van onze huidige parlementaire democratie niet begrijpt. Natuurlijk, het zou heel mooi zijn als veel meer mensen vaker mee kunnen beslissen over bestuurszaken. Technisch zou dat nu ook al best kunnen maar dan moet je wel het hele parlement vervangen door zo’n systeem en dat zie ik voorlopig nog niet gebeuren.

Voorlopig zitten we nog wel even met een systeem van parlementaire vertegen­woor­diging. En vertegenwoordiging wil zeggen dat je iets of iemand vertegenwoordigt. En dat kan weer alleen als je zelf vooraf standpunten inneemt, zodat mensen weten of jij ze vertegenwoordigt of juist niet.

Illustratief hiervoor is de opstelling van lijst-“trekker” Jan Dijkgraaf. Die heeft al herhaalde malen gezegd dat als hij de opdracht krijgt iets te verkondigen dat in strijd is met het Europese verdrag van de mensenrechten of voor voorstellen moet stemmen die daarmee in strijd zijn hij dat niet zal doen. Hé, dat lijkt toch wel een eigen standpunt. En nog wel een standpunt waar de meerderheid van het publiek van GeenStijl (waar GeenPeil zijn aanhang vooral zoekt) het niet mee eens zal zijn. Als Bart Wilders gelijk geeft met de open zenuw waar die op duwt. En die open zenuw heeft alles te maken met dat verdrag dat moet worden aangepast of opgezegd, hoe is dat dan uit te leggen?

Ik zou graag iets meer willen weten over de idealen van Bart Nijman. Maar eigenlijk is het door zijn keuze van deze lijsttrekker al duidelijk dat die idealen niet de mijne zijn

Mobiele versie afsluiten