Site pictogram Wat te DOEN

Het kruis van Sinterklaas

December 2008 plaatste ik een blog met deze titel op mijn Volkskrant-blog dat ging over de NEN 0512 norm “Leidraad voor de viering van het Sint-Nikolaasfeest”. De norm is niet (meer?) op nen.nl te vinden maar wel te downloaden als pdf. Hoewel ik toen lichte twijfel had over de status van deze norm gaf ik hem het “voordeel” van de twijfel. Bij het uit de sloot halen van deze oude koe bleek het echt om een parodie te gaan hoewel die door een hoogleraar publieksrecht in 2011 wel erg serieus werd opgepakt.

(2008)Op jurofoon las ik het volgende:

Kruis van Sinterklaas zorgt voor onrust

Terwijl Nederlanders zich nog druk kunnen maken om de politieke correctheid van de Zwarte Piet, zien Belgen de Sint als mikpunt van correctheid. De Sint mocht aanvankelijk niet op openbare scholen in Antwerpen verschijnen met een kruis op zijn mijter. In Nederland doen zich dergelijke problemen dankzij het Centrum van normalisatie (NEN) niet voor.

(…)
Sinterklaas moet in Nederland een kruis op zijn mijter dragen. Dat is zo bepaald door het Nederlands centrum van normalisatie (NEN). In het Nederlands normontwerp Leidraad voor de viering van het Sint-Nikolaasfeest (NEN 0512 / nl) zijn de kledingvoorschriften voor Sinterklaas vastgelegd. ‘Afwijking in uitvoering of kleur is verboden.’ Zowel het Bisschopskruis (8.1.1.4) als de mijter (8.1.2.5) worden beschreven.

Bisschopskruis

Onder 8.1.1.4 is het volgende bepaald: ‘Om de nek van Sint-Nicolaas hangt de bisschoppelijke ketting, welke is voorzien van een kruis. Het kruis is bij voorkeur voorzien van een inleg van robijnen. Eventuele imitatie, in verband met de persoonlijke veiligheid van Sint-Nicolaas, is toegelaten.’

Mijter

Onder 8.1.2.5 valt verder te lezen: ‘Sint-Nicolaas draagt te allen tijde zijn bisschoppelijke mijter, welke van hetzelfde materiaal en dezelfde kleurstelling is als de hieronder in 8.1.2.7 genoemde mantel. Op de mijter in het midden aan de voorzijde is een goudkleurig brokaten kruis als versiering aangebracht. Uitsluitend wanneer de deurhoogte onvoldoende is voor een waardige binnenkomst en een waardig vertrek van Sint-Nicolaas kan de mijter worden afgezet. Deze mijter wordt dan aangereikt aan Zwarte Piet, welke de mijter in bewaring neemt en deze na het passeren van de deur weer aanreikt aan Sint-Nicolaas.’

Commentaar: Wat men in NL al niet wenst te normeren…

Mobiele versie afsluiten