Site pictogram Wat te DOEN

De onverdraaglijke stank van GreenWar®

vuilnisbelt

In 1995 was er de beruchte en volledig onterechte actie van GreenPeace tegen olieconcern Shell dat het niet meer gebruikte olieplatform Brent Spar wilde afzinken in de Atlantische Oceaan. Dat was het moment om mijn steun aan deze organisatie op te zeggen, nadat ik al veel eerder twijfels had gekregen over hun acties. Misschien al vanaf het begin, bij hun acties tegen de zeehondenjacht in 1983.

Het is daarna veel van hetzelfde en ik wil hier een pleidooi houden voor een verbod op deze semicriminele organisatie. Laat in ieder geval iedereen die nu nog doneert of anderszins actief is nog eens goed nadenken. Misschien heel vreemd, maar dat heeft niets met een ontkenning van milieuproblemen te maken. Integendeel ik denk dat de acties van GreenWar® averechts werken en vooral dienen om het geweten te sussen terwijl er feitelijk niets wordt opgelost. Voor zielige zeehondjes willen mensen altijd wel naar hun portemonnee grijpen.

Ik heb me niet in al hun papieren standpunten verdiept. Daar zullen ongetwijfeld goede tussen zitten. Van belang is hoe zij menen met acties in de publieke belangstelling te komen en te blijven. Dat valt samen te vatten onder de noemer “ver van mijn bed-show” waarbij het er op lijkt dat acties tegen Shell oververtegenwoordigd zijn, terwijl dat volgens mij beslist niet de “slechtste” oliemaatschappij is. Dat is een indruk, ik heb dat niet precies gecheckt. Het komt er op neer dat men acties en bijbehorende slachtoffers voor actie kiest waarbij het grote publiek gespaard wordt. Zeehondenjacht. Stoere bestormingen van olieplatforms. Nigeria. Een spandoek op een elektriciteitscentrale. Doorknippen benzineslangen. Dumpen van blokken op visgronden. Er zijn meer “natuurvrienden” en links-radicalen die zich van dit soort methoden menen te moeten bedienen. Dat terzijde.

Maar hoe zit het met de werkelijke milieuproblemen en de oorzaken daarvan?

Met stip op één: Overbevolking, nationaal en wereldwijd. Ja maar, de experts zeggen toch dat 9 miljard nog moet kunnen? Misschien, als we allemaal in een hutje op een houtje gaan bijten. Maar dat willen we toch niet? We willen toch een beetje leuk leven? Met wat ruimte? Dus: terug naar 3 miljard (nu, vooruit, 5 miljard). En een beetje snel AUB. Daar hoor je GreenWar® nooit over. Laat staan dat ze eens flink actie gaan voeren. In de bevolking-exploderende landen medische programma’s afbreken bijvoorbeeld. Voedselhulp blokkeren.

Dan: Het overmatig makkelijke en goedkope transport, om te beginnen het veel te goedkope vliegverkeer en het bijbehorende (lange-afstands) toerisme. Niet alleen vervuilend en overbodig maar vergiftigt ook lokaal het sociale klimaat. Daar hoor je GreenWar® nooit over. Laat staan dat ze eens flink actie gaan voeren. Op Schiphol 4500 Chinezen tegenhouden bijvoorbeeld. Of op een topdrukke vakantievervoer-dag Schiphol blokkeren. Of zich in New York aan benzineslurpende limo’s en Hummers vastketenen. Ik noem maar wat. Bijkomend voordeel: men heeft minder fossiele brandstof nodig.

We kunnen bovengenoemde punten samenvatten met: Minder, minder, minder… Kortom KRIMP. Er zijn maar weinig partijen of organisaties die daar serieus propaganda voor durven te maken. GreenWar® wel als allerlaatste. En daarmee kom ik aan de hoofdoorzaak van dit alles. Het kankerachtige, voortwoekerende groeimodel van het immer op meer, meer, meer… winst beluste hedendaagse KAPITALISME van Angelsaksische neoliberale snit. Daar heeft helemaal niemand het over. Ook Piketty niet.

Mobiele versie afsluiten