Site pictogram Wat te DOEN

Zijn voetballiefhebbers totaal-mongolen?

twit

Boris Johnson maart 2012. Meest waarschijnlijke bron: mirror.co.uk

De FIFA heeft zich definitief gediskwalificeerd als een bananenrepubliek in het kwadraat. Een totaal corrupte dictatuur van het grote geld. Het is helaas slechts het symptoom van een voortgaande corruptie van het voetbal en de rest van de wereld. Het grote geld regeert, en dat niet door eerlijk gewonnen concurrentie maar door afkopen, omkopen en wegkopen. Met kapitalen die vergaard zijn door onterechte monopolies, oplichting, roof of zware uitbuiting. Waar dan de enkele organisatie die wel fatsoenlijk werkt of zou willen werken ook aan mee moet gaan doen.

Het is een verschijnsel dat zich in vele internationale organisaties voordoet, niet in de laatste plaats in de Verenigde Naties, hoewel daar de corruptie meer politiek van aard is. Veel van die corruptie is mogelijk gemaakt door de weeffout bij de oprichting van die organisaties, door bijna ieder land toe te laten, ongeacht hun (economische) omvang en vooral doordat niet gekeken werd naar het rechtsstaatsgehalte (over democratie kunnen we beter zwijgen) van het daar uitgeoefende bestuur. Men moet het wel heel bont maken om niet te mogen toetreden en nog bonter om geroyeerd te worden. Die organisaties zijn opgericht en bedacht vanuit westerse culturele en maatschappelijke ideeën. Daar is niets mis mee, integendeel. Om lid te worden zou een zeker minimum van die ideeën duidelijk onderschreven moeten worden, waaronder in ieder geval een keihard anticorruptie protocol.

Wat iedere keer weer verbaast is de gezapigheid waarmee het westerse publiek, en in het verlengde daarvan de westerse bonden, UEFA en CONCACAF, over zich heen laten lopen. Toen Blatter na de arrestaties niet de “eer” aan zichzelf hield en onmiddellijk aftrad en zich terugtrok hadden deze bonden een eigen internationale organisatie moeten beginnen en alternatieve WK’s moeten organiseren. Eigenlijk hadden ze dat al veel eerder moeten doen. Het is overigens duidelijk dat binnen die bonden ook de nodige corrupte leden zitten.

Al sinds de poging om het WK in Argentinië te boycotten blijkt dat het de voetballers en het publiek allemaal niets uitmaakt. Van de voetballers kan ik mij dat voorstellen, die zijn zelf gecorrumpeerd door het grote geld. Het onverstand van de “voetballiefhebber” verbaast mij meer. Als men in het Westen om te beginnen de WK’s compleet boycot en vooral alle bedrijven die daar aan willen verdienen dan zou het denk ik snel gedaan zijn met de FIFA. De enige verklaring die ik kan bedenken is dat nationale sportvertegen­woordiging, het nationale voetbalteam in het bijzonder, het laatste restje onbeschaamde nationale identiteit vertegenwoordigt. Koningshuis, “wereldmacht”, taal, cultuur, godsdienst, het vervult voor de moderne stuurloze individualist allemaal geen rol meer voor de eigen identiteit. Terwijl er toch een dringende behoefte blijft bestaan aan een groter iets ter identificatie. De mens wil nu eenmaal af en toe ergens deel van uitmaken. In dit geval dus van een corrupte bende.

Gefeliciteerd.

Terzijde: Ik ben nooit een voetbalfan geweest. Ik ben denk ik een keer naar een wedstrijd van Ajax geweest. De 1e voorronde van de beker tegen een amateurclub. Vanwege een kaartje dat ik, net als vele anderen, kreeg als vrijwilliger. Ik keek wel eens naar wedstrijden op de TV, meestal hogere rondes van WK’s of EK’s en heel vroeger naar wat toen nog de Europa Cup heette. Maar ook dat steeds minder.

Met excuses aan de Mongolen en de mongolen.

Mobiele versie afsluiten