Site pictogram Wat te DOEN

Postmodernisme: Lakei van het kapitaal

Postmodernisme is een linkse hobby. Dat klopt. Recentelijk wordt ook wel de kreet “cultuurmarxisme” gebezigd, maar dat lijkt me een vinding van mensen die niets van Gramsci begrepen hebben. Feitelijk ontmacht de postmoderne houding links volkomen en maakt zo het speelveld vrij voor een ongebreideld kapitalisme naar neo-liberaal model. Dit is de reden dat de postmoderne zwatelaars rustig hun gang kunnen gaan op onze universiteiten en elders .

Hoe kan dit? De kern van het probleem zit hem in de aanname dat alle mensen gelijk zijn. Het is geen doel meer dat ooit bereikt moet worden, maar een nu reeds bestaand feit dat helaas aan het oog onttrokken wordt door de gebrekkige opvoeding of levensomstandigheden van betrokkenen. Die omstandigheden zijn niet het resultaat van een historische ontwikkeling waar iedereen ongewild nu eenmaal deel van uitmaakt, maar een persoonlijke schuld van degenen die het toevallig beter hebben.

Dit uitgangspunt, hoewel mallotig, is op zichzelf nog niet rampzalig maar een tweede grondregel van het Postmodernisme maakt het werk af: Iedereen zit opgesloten in zijn eigen gelijk. De ideeën van een willekeurige islamist verdienen even veel respect als die van de nobelprijswinnaar in de natuurkunde.

Het gelijkheids-uitgangspunt verduistert het zicht op werkelijke verschillen en hun oorzaken, het opsluiten in het eigen gelijk voltooit deze ontmachting door het daaruit voortvloeiende individualisme, dat iedere vorm van organisatie verdacht en onmogelijk maakt. Zo wordt iedereen veroordeeld tot uit eigen schuldgevoel individueel helpen van de arme ander in plaats van het georganiseerd aanpakken van de oorzaken. Voor zover mogelijk, want verschillen zijn vaak onoverbrugbaar en een egale wereld onwenselijk.

Belangrijke bron: “De ondergang van het denken”, Alain Finkielkraut, 1987

Bovenstaand als antwoord op:

Jean Wanningen @trias_politica
Leestip! Linkse postmoderne dominantie op Amerikaanse universiteiten bereikt hoogtepunt dagelijksestandaard.nl: dagelijksestandaard.nl/2013/11/de-lin…

Victor Onrust @VictorOnrust
@trias_politica Postmodernisme zou individualisme ondergraven en anti-kapitalistisch zijn?. Integendeel! PM is lakei van het neoliberalisme.

Jean Wanningen@trias_politica@VictorOnrust Mooi onderwerp om dat uit te leggen in een column!

Als je dit wat vindt:
Volg @VictorOnrust op Twitter
Maak daar wat reclame.
Reacties aldaar zijn welkom.
Mobiele versie afsluiten