Site pictogram Wat te DOEN

Europa! Und schnell bitte!

De tegenstanders van “meer Europa” blaffen tegen de verkeerde boom. Zonder een stevig Europa gaan wij ten onder. We worden een achterlijke en vergeten uithoek van de wereld waar het niet goed toeven is. Het probleem is juist dat er op dit moment geen Europa is. Wat daar voor doorgaat is een eigenaardige coalitie van multinationals (met veel buiten-Europese belangen), boeren-, milieu- en mensenrechtengroepen zonder serieuze democratische legitimiteit. Die wel de legitimiteit van de lidstaten ernstig heeft aangetast maar niet in staat is als serieuze speler op het wereldtoneel de belangen van de bevolking te verdedigen of bij crises orde op zaken te stellen.

Hoe moet Europa er dan wel uitzien: Het moet een echte (federale) staat zijn met een grondwet, regering, leger, belastingheffing, taal en vooral een democratische, niet per deelstaat of land verkozen parlement. Betekent dit dat wij veel van onze “vrijheden” daarvoor moeten inleveren? Ik denk van niet. Er zal voldoende ruimte blijven voor een eigen taal, cultuur (inclusief schimmelkaas en korenwolf) en rechtsstelsel.
Een dergelijk Europa kan alleen bestaan uit leden die in een aantal opzichten al naar elkaar toe zijn gegroeid en waar vooral de instituties oftewel “behoorlijk bestuur” al redelijk ingeburgerd zijn. Dat zullen met zekerheid niet alle huidige leden van de EU zijn, maar meer de NEURO-zone, het liefst uitgebreid met Zwitserland, Engeland en Noorwegen.

Maar hoe moet dit Europa tot stand komen?  Ik vrees dat daar een of andere vorm van revolutie voor noodzakelijk is. Als onderhandelingsresultaat van onze huidige leiders zie ik het niet gebeuren. Eigenlijk zie ik wel een rol voor de PVV-partijen in Europa. Vreemd genoeg zijn zij de enigen die enigszins internationaal op elkaar georiënteerd zijn. Ook hier laat links het helaas weer volledig afweten. Ooit was er wel eens zoiets als een internationale die iets voorstelde. Das war einmal.

NB Ik houd me aanbevolen voor een betere vertaling van “barking up the wrong tree”, maar niet “Aan het verkeerde adres zijn”; dat is te slap.

Mobiele versie afsluiten