Site pictogram Wat te DOEN

De ondergang van onze Democratie

Het huis van PVV-er Jan Lautenbach werd beklad met hakenkruizen. FOTO ANP

Van de politieke tegenstanders van Wilders schijnt niemand zich erg druk te maken over de problemen die hij ondervindt bij het vinden van mensen die voor de PVV verkiesbaar willen zijn. Integendeel, men vindt dat wel prima. En wrijft zich nog eens in de handen als blijkt dat hij weer iemand met een vlekje in de gelederen blijkt te hebben opgenomen.

Dat probleem is duidelijk verwoord door Martin Bosma in “De schijn-élite van de valse munters”. Mensen die het in principe eens zijn met de PVV en verkiesbaar zouden kunnen en willen zijn, zien daarvan af vanwege de problemen die dat met zich meebrengt. En dan heb ik het niet over familie en vrienden die problemen maken, maar werkgevers of anderen waar die persoon zakelijk van afhankelijk is, en de vrees (ook bij de naasten) voor bedreiging, vernieling, molest en erger die er ook voor zorgen dat Wilders zelf permanent beveiligd wordt. Deze beveiliging werd oorspronkelijk nodig bevonden doordat men vreesde voor aanslagen door moslim-extremisten, maar misschien is de dreiging die uit gaat van types als Volkert van der G inmiddels wel groter. Ook de bedreigingen die potentiële kandidaten afschrikt lijken meer uit de politiek correcte hoek te komen dan uit die van moslimfundamentalisten.

Volgens mij worden hiermee burgers in hun democratische grondrechten geschonden. Niet alleen zij die zich verkiesbaar zouden willen stellen maar ook al die kiezers die recht hebben op een goede vertegenwoordiging van hun standpunt. Er is een naam voor deze dreiging: terreur.

Daar waar zijn tegenstanders zich in duizend bochten wringen om aan te tonen dat hij haat zaait en dat daar ook concrete manifestaties zichtbaar van zijn, blijft het bij deze zeer duidelijk waarneembare effecten van demoniseren door die zelfde tegenstanders angstaanjagend stil. Natuurlijk wordt er iets van afkeuring gemompeld als er hakenkruizen bij een woning van een PVV-kandidaat geklad worden, of als één of andere linksdraaiende idioot een bordje op zijn winkel hangt dat PVV-ers niet welkom zijn. Maar heimelijk of minder heimelijk wordt hier ook over gemonkeld. De echte bedreiging is wat minder fysiek maar daarom niet minder ernstig. Je bent ambtenaar bij de gemeente Amsterdam en je gaat op de lijst van de PVV staan? Promotie kun je wel vergeten, al ben je nog zo goed. En waarschijnlijk vlieg je er bij de eerste de beste reorganisatie uit. Ik denk ook dat veel docenten en leraren zich wel twee keer zullen bedenken. Ook al zijn ze het nog zo met de PVV eens.

Deze situatie heeft alles te maken met de antidemocratische bestrijdingswijze van demonisering en isolatie door de heersende politieke elite en de angstige politiek correcte houding van degenen die van hen afhankelijk zijn. Deze antidemocratische bestrijdingswijze komt niet alleen voort uit bevlogenheid met het lot van de moslims. Zij komt ook niet alleen voort uit de onmacht om standpunten van W over de Islam en de immigratie inhoudelijk te weerleggen. Zij komt ook voort uit angsten voor de internationale repercussies die van de oliemacht van de moslimwereld uitgaat.

Ik vrees dat dit proces al te ver voortgeschreden is om nog gekeerd te worden. Het zal er op uitdraaien dat politieke onvrede die niet democratisch meer geuit kan worden andere wegen zoekt.

Het zou helpen als alle politieke partijen luid en duidelijk zouden verklaren dat het fout was om Wilders uit te sluiten van onderhandelingen. En het zou helpen als men alle verklaringen over “extreem rechtsheid”, “fascisme” of “rascisme” van de PVV intrekt en betreurt, Gebeurt dat niet dan blijft er voor de PVV niet veel anders over dan iedereen die dat beweert wegens smaad of laster voor de rechter te slepen.

 

Mobiele versie afsluiten