Site pictogram Wat te DOEN

Als A dan B (het waarom van de godsdienst)

uitvinding-godDe uitvinding van de godsdienst is een direct gevolg van het onstaan van de logica in de hersenen. De ontdekking dat het slaan van een vonk op een hoopje twijgjes een handig vuurtje te weeg brengt  is daar misschien het begin van. De logica van oorzaak en gevolg breidde zich vervolgens in rap tempo uit tot verschijnselen waarin de mens niet direct de actor of oorzaak is. Bijvoorbeeld de wind die een boom doet omwaaien.

 

Op een gegeven moment was er geen houden meer aan. Het denken van de mens ontwikkelde zich zodanig dat alles een oorzaak moest hebben. En ook een gevolg. Toegepast op de mens zelf leidde dat tot grote problemen. Wat was het gevolg of het doel van de mens? Waar was hij de oorzaak van. Ook interessant: waardoor was de mens veroorzaakt.

 

Allen die denken dat er misschien speciale genen of gebiedjes in de hersenen zijn waar geloof, vrije wil of bewustzijn zouden zetelen: staakt uw zoektocht. De structuur van de hersenen die de taal en de logica mogelijk maken zijn de “oorzaak”.

Mobiele versie afsluiten