Site pictogram Wat te DOEN

Pas op: verslavend!

Ik doe niet erg aan widgets. Mijn rechterkolom is saai. Ik denk niet dat er veel gasten hier zijn die wel eens op een linkje geklikt hebben. Daarom maar eens aandacht voor het spel Freecell. Al vanaf de  verschijning in Windows 95 heb ik het regelmatig gespeeld. En als ik zo eens om mij heen kijk doet menigeen dat nog steeds af en toe. Niet zoveel mensen kennen freecell.net . Deze website heeft als slagzin: …draining workplace productivity since 1996. En wat mij betreft is daarmee niets te veel gezegd. De regels van het spel zijn op voldoende plaatsen op het internet te vinden. Hier wil ik het verder hebben over de aardigheid van deze online-versie.

 

Je kunt er anoniem spelen en dan is er verder weinig aan de hand. Aardiger is het om een (gratis) gebruikersaccount aan te maken. De standaard manier van spelen wordt dan om een zo lang mogelijke serie spellen achter elkaar op te lossen. Let wel op want in tegenstelling tot de Windows versie kun je geen enkele zet terug. Wel bevat het spel wat meer intelligentie voor automatische kaartbewegingen bij het verplaatsen van series kaarten. De eerste tien spellen van een serie zijn de gemakkelijkste: niveau 5.  De volgende 10 zijn niveau 6 en beginnend met spel 51 zit je op niveau 10. Dat blijft zo.

Er worden daarvan allerlei lijstjes en statistieken bijgehouden. Zo kun je zien hoeveel zetten en hoeveel kaartbewegingen je bij je oplossing gebruikt hebt en hoeveel tijd het gekost heeft. Al je een mouse-over over het spelnummer doet kun je bovendien zien hoeveel procent van de mensen die het spel gespeeld hebben het ook hebben opgelost. En uiteraard kun je zien wat op dat moment je serie (streak) is en welke posities je daarmee bekleedt. Zodra je een spel opgeeft is je serie ten einde en moet je weer bij 1 beginnen. Je verdwijnt dan uit de lijst "current position". Als je een keer hoog genoeg gescoord hebt kom je in het lijstje "All time position". Dat is een top 1000 en om daar bij te komen moet je op dit moment een serie van meer dan 241 scoren. Daarbij moet aangetekend worden dat veel fanatieke spelers meer dan één account hebben en daarmee ook in die top 1000 staan.

Je kunt op deze site ook veel varianten spelen met een verschillend aantal kolommen met kaarten en vrije plaatsen. Bijvoorbeeld 9×2 en zelfs 13×0. Onnodig te zeggen dat in sommige varianten veel spellen geen oplossing hebben.

Naast deze vorm is er ook een wedstrijdvorm waarin je het tegen anderen opneemt. Ieder uur start er zo’n wedstrijdje waarin iedereen dezelfde problemen moet oplossen. De winnaar is degene die ze allemaal oplost in de kortste tijd. Ik doe daar niet aan mee, vooral omdat er allerlei varianten van het spel door elkaar gespeeld worden waar ik me dan eerst in moet bekwamen.

Om de gedachte te bepalen over hoeveel tijd het je wel niet kan gaan kosten hieronder de top van de lijst aller tijden. Die wordt aangevoerd door "rgk5" die een serie van 19793 spellen heeft gemaakt en daar ongeveer 1300 uur aan besteed heeft.  Op het zelfde lijstje kun je zien dat dezelfde persoon onder de naam rgk1 ook al het nodige gepresteerd heeft. Zelf sta ik er met "victor50" ook op. Op plaats 897 met een serie van 255. Hoeveel tijd ik daarmee verspild heb mag je zelf opzoeken.

Mobiele versie afsluiten