Site pictogram Wat te DOEN

Mona Lisa

Eindelijk was ik dan in het Louvre. Een zwaar tekort in mijn opvoeding is rechtgezet. De gevreesde rijen nagenoeg afwezig. En inderdaad, als je alle aanwezige objecten met aandacht wilt genieten dan zul je daar een aantal weken voor moeten uittrekken. Maar waarom zou je.

Eenmaal binnen besloot ik dat eerst de Mona Lisa bezocht moest worden. Met wat slinkse bewegingen door de massa sluipend kwam ik na een minuut of tien op de plaats van bestemming. Ik was gewaarschuwd maar het was toch een teleurstelling. Een intrigerende glimlach, dat wel. Maar geen pelgrimage waard. Misschien had ik zonder glas, van dichterbij en met meer rust een ander oordeel gehad. Nu was ik meer getroffen door de gekte eromheen. Welke idiote mensenmassa meent daar allemaal zelf een foto van te moeten nemen ? Waarom? “Been there. Did that” ?

Vandaar deze foto.


Het zal wel. In ieder geval had ik nu de rust om van de rest van de collectie te genieten. De vele afbeeldingen van Maria en het kindje Jezus vond ik wel humoristisch. In het bijzonder één waarbij een veel te grote baby met enorme kracht aan de borst zoog alsof zijn leven er van afhing, terwijl de moeder wat onverschillig voor zich uit staarde.

Ook een afbeelding van de besnijdenis van Christus waarbij een van de aanwezigen met een rode dronken kop was afgebeeld vond ik humoristisch. Echt indrukwekkend vond ik “David overwint Goliath” van Volterra. De schilderstijl deed me aan Bacon denken.

Ze hebben een indrukwekkende verzameling Hollandse en Vlaamse meesters. Vind ik toch mooier dan het Italiaanse werk. En die Fransen zelf bakken er eigenlijk niets van. De kantklosster van Vermeer was helaas op bezoek in Japan. Beeldhouwwerk doet mij minder. De stervende slaaf van Michelangelo vond ik niks, behalve licht homo-erotisch. Humoristisch was de overwinnende Apollo die zichzelf met een mobiel stond te fotograferen. Een van de weinige zaken die ik echt mooi vond was de opwekking van Psyche door de kus van Amor.

En dan zo’n Egypte verzameling. Of Griekse antiquiteiten. Dat is wel héél véél. En nog een paar tabletten die ik niet kan lezen. En nog een paar stenen hoofden. En nog een zaaltje amfora’s. Er staan een paar mooie topstukken bij zoals het beeldje van Bastet. Van mij mag het allemaal wel een onsje minder. Laten ze de top 200 van elke categorie bij elkaar zetten in 3-5 zalen. En de rest aan de wereld in bruikleen geven. Dan is het nog steeds veel. Dan hoef je niet zo te zoeken. Of is dat juist de bedoeling ?De overige zalen verhuren voor overdadige diners.

Verder een schitterend gebouw.

Mobiele versie afsluiten