Site pictogram Wat te DOEN

Autisten bij de Belastingdienst


Ook voor het geval u niet tot de ongelukkigen behoord die in box3 belasting betalen is dit verhaal opwindend en vermakelijk.

Zoals elk jaar kan de belastingdienst bijna niet wachten met het incasseren van deze belasting zodat je al in februari geacht wordt te betalen voor wat je in de rest van het jaar “verdient”. Hun werkwijze is daarbij van elke intelligentie gespeend.

Het begint bij de hoogte van de aanslag. Hoewel de belastingdienst precies weet hoeveel geld er zit in aandelen en obligaties hebben ze niet het benul gehad om dit bedrag te compenseren met een nette schatting van het waarschijnlijk verlies in 2008. Deze voorheffing wordt dus gebaseerd op de cijfers van 2007. Je kunt dan om een wijziging vragen. Een hoop extra werk voor een hoop mensen.

HOERA ! Dit jaar kan dat via internet !. Leve de vooruitgang. Fluks gedownload. Je kunt zowaar gegevens inlezen van je belastingprogramma. Dan is het feestje weer voorbij. De in te lezen gegevens blijken zich te beperken tot naam, adres, geboortedatum en sofinummer. De door jou in 2007 ingeklopte cijfertjes kunnen niet worden overgenomen. Dus dan maar het overzicht dat je in een tekstbestand hebt staan er bij. Nu blijkt weer een luiheid van de hh programmeurs. In plaats dat men de totalen per box moet opgeven (het zijn immers maar schattingen) wordt er om hetzelfde soort detail gevraagd als bij de aangifte. Dat wordt dus een beetje gokken en manipuleren om op de gewenste vermindering van 25% van box 3 te komen.

Het opsturen lukt!

Maar dan blijkt dat ze iets zijn vergeten. Je hebt die aanslag immers binnen en die kun je met korting voor snel betalen voldoen. Maar kun je nu wachten tot je een nieuwe aanslag krijgt met een nieuw bedrag en een nieuwe korting of moet je betalen en krijg je het dan terug ? En hoe wordt dan die korting verrekend ? Daarover wordt helemaal niets vermeldt. “Vroeger” kon je bij de papieren versie automatisch uitstel aanvragen voor het “bestreden bedrag”. Wat je dan precies moet overmaken in verband met die snelle betaal korting is dan onduidelijk, maar goed. Bij de geautomatiseerde versie is daar geen mogelijkheid voor. Ik wacht nog maar even af, misschien krijg ik snel die nieuwe aanslag.

Ik wordt wat ongeduldig na 2 weken en besluit eens te bellen met de belasting telefoon:

De belastingtelefoon zegt herhaald:
“al onze medewerkers zijn bezet”
“we verbreken nu de verbinding, probeert u het later nog eens”
Op de site van de belastingdienst wordt hier geen nadere uitleg over gegeven. Aangezien er geen zinnige andere manier is om te communiceren met deze dienst heb ik dit toen mij dit voor de 2e keer overkwam aan de ombudsman gemeld.

Maar vanochtend had ik toch succes. De eerste medewerker was uiterst vriendelijk en kon mij vertellen dat er inderdaad een herziening naar mij op weg was. Of ik daar nu op kon wachten en dan een nieuw bedrag met nieuwe korting kon betalen of dat ik beter toch het oude bedrag kon betalen ? Tja… misschien weet mijn collega bij betalingen dat. Deze meende mij alleen de regels te kunnen uitleggen: “als ik uitstel van betaling voor het bestreden deel wilde aanvragen dan kon ik dat schriftelijk doen.” Dit was de enige regel die zij kende. Het probleem ontging haar volledig.

En dan heb ik het er nog maar niet over dat die hele box-3 belasting voor geen meter deugt. Hij zou kunnen deugen als men voor ieder jaar apart een normrendement zou opstellen. Maar met het vaste rendement van 4% red je het niet. Ik weet bijna zeker dat ik over de jaren dat deze belasting bestaat tot voor de beurskrach gemiddeld een negatief rendement heb behaald als je het voor inflatie corrigeert. Ik heb kennelijk niet agressief genoeg belegd in opties en zo. En over het rendement in 2008 zullen we het maar helemaal niet hebben. Afijn, het is ook een manier van onteigenen.

Mobiele versie afsluiten