Site pictogram Wat te DOEN

De kogel kwam van links

Open brief aan de Anne Frank Stichting.

Met verbazing en ontzetting heb ik er kennis van genomen dat in de onder verantwoordelijkheid van de Anne Frank Stichting tot stand gekomen “Monitor Racisme en Extremisme” de PVV en Geert Wilders tot extreem rechts worden uitgeroepen. Ik heb begrepen dat de wetenschapper die dit onder uw goedkeurend oog onderzoekt, Jaap van Donselaar, deze conclusie trekt op basis van “Hameren op het ‘gevaar van islamisering’ als hoeksteen van de ideologie van de PVV; Islamisering, massa-immigratie en niet-westerse allochtonen vormen de voornaamste bestanddelen van de door de PVV gepercipieerde dreigende beïnvloeding door en overheersing van het vreemde.”

In de eerste plaats lijkt me dat het plakken van etiketten op personen of bewegingen, vooral als daar woorden als “extreem”, “nazi”, “racistisch”, “antisemiet”, “xenofoob”,… in voorkomen niet past voor uw organisatie. Het is precies dit etiketteermechanisme dat de grootste aanjager is van welke vorm van extremisme dan ook. Het kan in een enkel geval functioneel of nodig zijn. Maar het dient dan met de grootst mogelijke omzichtigheid te geschieden. Moet ik u er echt aan herinneren dat de moord op Pim Fortuyn plaatsvond na een campagne waarin hij door diverse politici werd gedemoniseerd en gestigmatiseerd? Wilt u een legitimatie verschaffen aan de volgende Volkert van der Graaf ?

Beter is het om daden en standpunten van personen of organisaties te registreren, analyseren en te weerleggen of aan te klagen, zonder daarbij etiketten te plakken. En nog beter is het om daarbij voorrang te geven aan concrete gevallen van belediging of bedreiging van (groepen) individuen of hun eigendommen door andere individuen. Het in brand steken van scholen bijvoorbeeld. Maar ook het bewust voor iemand op straat spugen. Dat is een belediging en ook wel een bedreiging. Het is er de uiting van dat ik niet als gelijkwaardig medeburger gezien wordt. Dit overkomt mij af en toe. Gewoon lopend door het centrum van Amsterdam. Meestal door personen waarvan ik moet vermoeden dat die door hun islamitische opvoeding hebben geleerd dat niet gelovigen geen volwaardige mensen zijn of erger. Misschien denken ze dat ik een Jood ben.
Ik verkeerde in de veronderstelling dat dat de functie van de Anne Frank Stichting is.

Het waarschuwen voor een bepaalde ontwikkeling en die als gevaarlijk bestempelen zou slechts in uitzonderlijke gevallen onderdeel van uw werkzaamheden mogen zijn. Daarbij mag het feit of iemand zich “bedreigd voelt door overheersing van het vreemde” geen argument zijn. Iedereen heeft het recht en misschien zelfs de plicht om zich bedreigd te voelen door het vreemde. Aan u is dan de plicht om aan te tonen dat een dergelijk gevoelen onjuist is omdat het vreemd geen vreemd is maar gewoon, of op zijn minst geen bedreigend vreemd maar een vriendelijk vreemd. Of dat het vreemde weliswaar bedreigend is maar marginaal. Ten aanzien van de islamitische ideologie zal u dat niet eenvoudig vallen. Het is bij uitstek een ideologie die alles wat vreemd is minderwaardig acht en bedreiging daarvan of erger stimuleert. De omvang, ontwikkeling en invloed kan makkelijker betwist worden, maar zolang de hoofddoekjes oprukken en nog regelmatig vrouwen als hansworst aangejurkt vijf passen achter hun man door de stad hobbelen kan er toch moeilijk van een marginaal verschijnsel worden gesproken.

Ook het voorstellen van maatregelen om een bepaalde dreiging te bestrijden mag niet zomaar worden gestigmatiseerd als extreem. Het staatsburgerschap gaat er van uit dat men elkaar wederzijds als medestaatsburgers als gelijke accepteert. Is het nu zo’n extreem en vreemd voorstel om personen die dat niet doen hun staatsburgerschap te ontnemen? Voorlopig wint nog steeds het idee om onze dijken te versterken tegen het wassende water. Emigratie naar het oosten des lands is geen serieuze optie. Maar zelfs als het dat wel zou zijn, zou dat geen reden zijn om het versterken van dijken als extreem te betitelen.

Ik hoop dat u de naam Anne Frank in ere zult herstellen door dit rapport in te trekken en daarover openlijk uw spijt te betuigen. En uiteraard door u voortaan door een betere onderzoeker ter zijde te laten staan.

Mobiele versie afsluiten