Site pictogram Wat te DOEN

SF feuilleton X – BSOD

Deel I:De Opdracht, bij Pas
Deel II: De Noodoproep, bij Bart
Deel III: Maan 66 & Solarstelsel 6666, bij Ina
Deel IV: Afgrond, bij Eric
Deel V: De Khorr neemt de leiding over, bij Doranne
Deel VI: Het Grote Plan, bij Luuk
Deel VII: In De Grotten, bij Coby door Jack
Deel VIII: De Kracht van het Universum door Satuka
Deel IX: De verstekeling, bij Kokopelli door Tom

Op de monitor blonk:

TRANSMISSION IN PROGRESS…
ABORTING

> So Long, And Thanks ….

BSOD

… for all the fish.

Opeens werd alles diep blauw om hem heen. Even daarna flitsten de woorden "internal error" midden in zijn blikveld. Met zijn ogen knipperend door de felle TL-buizen in het ranzige kantoortje kwam hij langzaam tot zichzelf. En keek in het vriendelijke gezicht van Turbo Mellow.

"Je hebt het goed gedaan." zei die, "Dat het niet gelukt is de zaak te redden kwam niet door jou.
Nadat we de virtuele missie begonnen waren hebben we nogmaals tests laten lopen op X-RAM. Daarbij bleken de gesignaleerde uraniumtekorten niet te bestaan. Ze moesten het ontbreken van het Plu-2 isotoop verhullen. Een uiterst zeldzame maar vitale stof."
"Uiteindelijk hebben we de oorzaak daarvan kunnen vaststellen. 10 jaar geleden is er een raket met kernkop gelanceerd die gericht was op de trojan 2993. De enige toen en nu bekende plaats waar dit in winbare hoeveelheden voor komt. Deze heeft vijf jaar geleden zijn doel bereikt. Dat wij dat pas nu merken komt omdat de transporten in omgekeerde richting ook vijf jaar onder weg zijn."
"Maar hoe kan het dat zo’n lancering en de explosie onopgemerkt zijn gebleven.?"
"We weten nog niet hoe het gedaan is, maar ze moeten toegang gehad hebben tot PLAN. En daarin zowel de lancering als de aankomst verduisterd hebben. We hebben de zaak enigszins kunnen reconstrueren, maar veel verder dan dat de lancering vanuit Centraal Afrika moet hebben plaatsgevonden zijn we niet gekomen"
"Het moet wel iemand geweest zijn met toegang tot de hoogste niveaus en een enorme kennis van zaken."
"Het hoeft geen iemand geweest te zijn"
"…. Je bedoelt dat C-RIST …."
"Dat zou heel goed kunnen."
—-
Enki Bilal 1980"Heb je nu je zin", vroeg Tao Tse Lung. "Je hebt de hele mensheid naar de kloten geholpen."
"Dat was ook het plan. Althans het mijne." "De gedegenereerde zooi die zich mensdom noemt en deze planeet als een sprinkhanenplaag volkomen verkracht heeft verdient niet anders"
"En nu ?"
"Nu is het wachten op Adam en Eva"
"?…"
"Voorafgaand aan mijn actie heb ik een genetisch programma opgestart om weer vruchtbare mensen terug te telen. Zoals het er nu naar uitziet zijn de vrouwtjes over een paar jaar klaar."
"Zodat het weer van voor af aan kan beginnen zeker"
"Dat is mogelijk maar we hebben een aantal maatregelen genomen"
"Zoals"
"We hebben de zaken een beetje verbouwd."
"?…"
"Zodat er alleen voortgeplant kan worden door echt te neuken. En er slechts drie kinderen geboren kunnen worden."

"We gaan je nogmaals op een missie sturen" zei Turbo Mellow.
"Heeft dat nog zin?".
"We hebben in de analyses aanknopingspunten gevonden dat er een uitweg zou kunnen zijn. Aan jou de taak om die te vinden. Je krijgt weer het karakter van Pjotr Antonov. Alleen zullen we het drankgebruik er maar afhalen."
"Hmm…"
"Je zult het nu alleen op moeten knappen met Kobalt Khorr. Ik vrees dat de belevenissen van Joe Farrell Homan Slist te veel zijn geworden."
"Het was ook redelijk onverantwoord om hem zo kort na zijn scheiding op missie te sturen. Het feit dat hij zijn kat meenam was een duidelijk signaal. En natuurlijk kwam het thema van zijn verloren liefde meteen opduiken."
"Dat is waar."
"Om maar te zwijgen van de invloed van de mannenhaat waarop die relatie stuk liep."
"Een ernstige fout van onze kant. We hopen dat de behandeling die hij nu ondergaat nog enig resultaat heeft. Maar het zou goed kunnen dat Homan de rest van zijn leven in een inrichting door moet brengen."

"Gezien de omstandigheden doen we de breefing nu RL en niet meer VR".
"Dat merk ik"
"Goed. Er valt weinig toe te voegen aan wat we hiervoor besproken hebben. Maar één ding is van het grootste belang"
"…"
"Zoals je inmiddels begrepen zult hebben is X-RAM gepersonifieerd als Kobalt Khorr; de uitzonderlijke toestand waarin we ons bevinden liet ons geen andere keus dan een directe interface in de virtuele ruimte te creëren. Het is van het grootste belang dat die zich steeds op zijn gemak voelt. We hebben geprobeerd zijn karakter iets minder koel te maken, maar ieder gevoel van wantrouwen zal de kans op een geslaagde missie verkleinen."
"Wat kan mijn rol eigenlijk zijn als X-RAM zelf geen oplossing kan bedenken?"
"Jouw rol is het om de onverwachte zijpaden te vinden die X-RAM in een zekere rechtlijnigheid over het hoofd kan zien. En om het dan met goede argumenten er toe te bewegen zo’n zijpad in te slaan."

De volgende morgen nam Wicco Turnov weer plaats in de VIU. Even later zat hij als Pjotr Antonov met Kobalt Khorr in de UHS naar Timboektoe.
Tot zijn verbazing was er nog een passagier die hij kende: Jane.
"Timboektoe…?" dacht Pjotr Antonov.


Deel XI van de SF feuilleton morgen door Ivy

Illustratie 1: Enki Bilal – Album Exterminator 17 (1979/1980)

Voor minder onderlegden op allerlei vlakken hier enige uitleg…

BSOD: Afkorting van "Blue Screen Of Death". Het fameuze blauwe scherm dat je te zien krijgt (kreeg) als Windows vastloopt.
"Thanks for All the Fish" : 4e deel van de onovertroffen "Hitchhiker’s Guide to the Galaxy" van Douglas Adams. Het is het bericht dat wordt achtergelaten door de dolfijnen als ze de aarde verlaten net voordat die wordt opgeblazen om een ruimte-snelweg te bouwen.
Trojanen: Planetoïden op een vast punt ten opzichte van Jupiter.
RL: Real Life
VR: Virtual Reality
VIU: Virtual Interface Unit (eigen verzinsel)
UHS: Ultra High Speed (idem)
X-RAM, C-RIST, PLAN: Verzonnen nonsense afkortingen voor verschillende zelfstandige Artificial Intelligence eenheden (computers) die een rol spelen in de besturing van de wereld.
Timboektoe (stad in Mali) Wordt door Donald Duck vaak als toevluchtsoord gebruikt, nadat hij zich de woede op de hals heeft gehaald van de inwoners van Duckstad.
Mobiele versie afsluiten