Site pictogram Wat te DOEN

De heilige stoel van de rechter.

De krant opende het nieuws vandaag met de vrijspraak van een ambtenaar. "Ook vond de rechter het aannemelijk dat J. niet wist dat ‘deze dienstreizen met ontspannend karakter’ als steekpenningen waren bedoeld". Dit dus in hoger beroep !! Het hoofdredactionele commentaar ging over de winsten van de waterbedrijven.

Er is wel een enkele keer commentaar op de rechtspraak. Zelden over rechters. Meestal over het falen van het OM zus of zo. Mijn waarneming, helaas ook uit eigen ervaring, is dat de rechtspraak in NL tamelijk verrot is. Er zijn teveel rechters ijdel, ongeïnteresseerd, lui, vooringenomen of een combinatie van dit alles. Daarnaast is er ook nog de "wet van de jurisprudentie" die voorschrijft dat wat in het verleden verzonnen is voor eeuwig gekopieerd moet worden naar de toekomst. De te gebruiken wetten zijn ook niet alles natuurlijk. Over het algemeen laten ze de rechter veel vrijheid. Die ze dus niet aankunnen.

In de politiek is er een minimale aandacht voor het functioneren van de rechterlijke macht. Waarschijnlijk vanwege de heilige scheiding der machten. Toch kan de politiek die scheiding natuurlijk ongedaan maken. Of op zijn minst een beter en democratischer toezicht op de rechters installeren. Maar ja, als de pers het al laat afweten, wat zal de politiek zich dan nog druk maken. De hoogste tijd voor een nieuwe bond lijkt me. "De bond voor gerechtigheid" zou ik hem noemen. Misschien een klus voor Esther Jacobs ? Zelf ben ik niet zo goed in dat soort dingen, maar ik houd me aanbevolen voor hand en spandiensten.

Mobiele versie afsluiten